DesignOps kan veel brengen voor jouw organisatie

DevOps een tegenwoordig een steeds meer voorkomende term. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als DesignOps? DesignOps staat voor Design Operations en is simpel gezegd het goed organiseren van design binnen een organisatie.

DesignOps is alles behalve het echte designwerk. Het gaat om het creëren van een effectief ecosysteem dat designteams helpt met het ontwerpen van digitale producten. Als ware de paraplu waar alles onder valt. Zo worden designers ontzien van organisatorische beslommeringen en kunnen zij zich consenteren op het echte designwerk.

Hoe pak je DesignOps aan?

Eigenlijk bestaat DesignOps al lange tijd, alleen niet onder deze term. Het begint allemaal bij de samenwerking met andere designers. De eerste vragen die dan opkomen zijn:

1. Met welke programma’s en tooling werken we?
2. Hoe gaan we om met versiebeheer en locatiebeheer van onze bestanden?
3. Hoe gaan we om met onze componentenbibliotheek?
4. Hoe dragen wij onze designs over naar development?

In het begin van het ontstaan van een designteam is dit nog wel te overzien maar naarmate er meer mensen en disciplines bijkomen is het verstandig om dit algemeen te managen. DesignOps gaat tenslotte over het creëren van een gebruikersgerichte aanpak in een agile omgeving. Design wordt dan niet meer gezien als een stap die genomen moet worden maar echt als een onderdeel van het gehele ontwikkelproces.

Designopties in een organisatie

Er is een verschil tussen DesignOps-mindset en DesignOps-rol. Als we het hebben over DesignOps-mindset dan hebben we het over het feit dat er nagedacht is over hoe designers zo efficiënt mogelijk het designprocess hebben ingericht. Het is belangrijk dat elke designer gebruik maakt van dezelfde tooling, templates en workflows. Dat er een duidelijke naamstructuur aanwezig is voor bestanden en mappen. Dit zorgt voor tijdbesparing en een consequente werkwijze.

Bij een klein designteam werkt deze methode goed maar naarmate het team groeit door verschillende designdisciplines kun je hiervoor een persoon verantwoordelijk voorstellen. Deze vervult dan de DesignOps-rol. De persoon in deze rol begrijpt echt het designvak. En begrijpt daarbij het designproces in verschillende vormen en maten. Belangrijke eigenschappen van deze persoon is dat hij goed kan onderhandelen en empathie heeft. En duidelijk begrijpt wat ervoor nodig is om een goed design neer te zetten.

Taken voor een DesignOps-Rol

De DesignOps persoon kan op zowel organisatorisch-niveau als project-niveau bewegen.

Op organisatorisch-niveau gaat het dan om:
1. Wat is de meerwaarde van design in de organisatie?
2. Hoe blijven ontwerpers betrokken bij de organisatie?
3. Wat is de roadmap voor het designteam?
4. Functieprofielen opstellen voor de verschillende designdisciplines en rollen.
5. Budget bepalen
6. Licenties regelen voor designteam
7. Recruitment en inwerken nieuwe designcollega’s

Op project-niveau moet je denken aan:
1. De werkwijze van het team?
2. Welke tooling is er nodig?
3. Wat is de planning?
4. Wie moet er betrokken zijn bij het project?
5. Welke skills worden er gemist in het team?

Wanneer DesignOps implementeren?

Nu vraag je je vast af wanneer het verstandig is om over te gaan naar de DesignOps-rol. Vaak gaat dit in samenloop van omstandigheden:

1. Het team is vooral bezig met het opleveren van designs op vraag van stakeholders zonder hier zelf invloed op te hebben.
2. Het designteam bestaat uit verschillende designdisciplines met elk hun eigen behoeften en kwaliteiten.

Doordat de behoeften van zowel de organisatie als van het designteam verandert, is het verstandig om hierin een nieuwe structuur te brengen middels de DesignOps-rol.

Verschillende design disciplines

Zoals al eerdergenoemd bestaat een designteam uit meerdere designdisciplines. Niet iedere designer is verantwoordelijk voor hetzelfde. Elke type designer heeft zo zijn eigen kwaliteiten en behoeften. Een designteam kan bestaan uit:

1. UX Researcher
2. Interaction Designer
3. UX lead
4. UX Manager
5. Design System Creator
6. Front-end developer
7. Visual Designer

Omdat elk type designer zijn eigen kwaliteiten heeft kunnen deze ingezet worden in verschillende fasen van een project. Daarom is het belangrijk dat al deze disciplines goed met elkaar kunnen plannen, samenwerken en communiceren. Een DesignOps mindset is hierbij een stukje van de puzzel die niet mag ontbreken.