Wat zijn de designtrends van 2023?

Elk jaar is het weer spannend welke designtrends we volgend jaar gaan zien. Welke nemen we mee, welke verdwijnen en welke nieuwe krijgen we ervoor terug? In 2023 gaat het niet alleen om de designtrends maar vooral hoe deze ingezet worden om klanten een echte merkbeleving te geven. Kortom: de focus ligt op de klantbeleving.

Lees hieronder snel verder

WITRUIMTE

Op steeds meer webpagina’s worden de storende elementen verwijdert, wat de usability ten goede komt. Hoe minder navigatievragen de gebruiker heeft hoe meer de gebruiker zich kan concentreren op zijn doel en de beleving. Tegenwoordig wordt de informatie op een rustige manier gecommuniceerd naar de eindgebruiker. Witruimte speelt daarbij een belangrijke rol. En zorgt ervoor dat de gebruiker niet wordt overladen met visuele informatie. Witruimte is de ruimte tussen alle content die een website bevat. Tegenwoordig plaatsen we elementen verder uit elkaar om die rust te kunnen waarborgen. Hierdoor ziet een website er moderner, strakker en overzichtelijker uit.

In 2023 wordt de volgende stap gezet binnen het minimalistische design. Er komen meer dynamische lay-outs die spelen met de vlakverdeling van de webpagina. De gebruiker wordt als ware geleidt van het ene naar het andere element.

NEUMORPHISM

Je kunt stellen dat neumorphism de opvolger is van het skeuomophism. Skeuomophism design houdt in dat verouderde materialen geïntegreerd worden in het ontwerp. Deze oude trend uit 2010 werd verdrongen door het flatten design, dat meer uniform en gemakkelijker herkenbaar was.

Neumorphism is een combinatie van flatdesign en skeuomophism. De diepte in het design is alsware terug, middels schaduwen. Het stelt designers in staat om de gebruikers meer betrokken te laten raken bij het product of dienst dat wordt aangeboden. Doordat het design de nieuwe brug wordt tussen systeem en website. Neumorphism is vooral terug te zien bij buttons, zoekbalken en tekstvlakken. Een nadeel is dat het contrast te laag kan liggen, zodat dit niet geschikt is voor iedere doelgroep.

AI

AI of ook wel gezegd artificiële intelligentie, is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te leren. Binnen het webdesign komt AI terug als bijvoorbeeld een chatbot, een geautomatiseerde gesprekspartner die klantondersteuning biedt.

Maar AI kan ook gebruikt worden om data te visualiseren. Data die belangrijk is voor de gebruiker. Het kan bijvoorbeeld helpen om de betrouwbaarheid te je bedrijf te vergroten. Het visualiseren kan dan middels een 3D-visualisatie.

TYPOGRAFIE

In 2023 blijft typografie een happing binnen het webdesign. Typografie wordt steeds groter toegepast. Woorden worden dan meer als een grafisch element gezien in plaats van alleen onderdeel van de content. Dit is een veelzijdige techniek die net zo effectief kan zijn als minimalistisch als maximalistisch design en is geschikt voor vele doeleinden. Deze techniek kan tevens toegepast worden in combinatie met afbeeldingen. Zo kan een gedeelte van de tekst over de afbeelding heenlopen. De trend geeft aan dat typografie een echt onderdeel wordt van het ontwerp.

AFBEELDINGEN

Afbeeldingen en illustraties zijn niet weg te denken binnen het webdesign. Ze zorgen voor merkherkenning en beleving. Doordat beelden belangrijk zijn, stappen we steeds verder af van stockfotografie. Deze manier van fotografie is namelijk te algemeen en niet onderscheidend genoeg ten opzichte van de concurrent. Bij een goede foto gaat het om de beleving. Door de beleving kan er een band opgebouwd worden tussen merk en gebruiker.

ILLUSTRATIES

Een andere trend in 2023 is het gebruik maken van illustraties. Illustraties zijn kleiner van omvang, wat de laadsnelheid van een website ten goede komt. Merken die zich focussen op een dienst in plaats van een product kunnen illustraties gebruiken ter verduidelijking.

KLEUREN

Als je de gebruiker wilt binden met jouw merk dan is kleur de key. Kleur zorgt namelijk direct voor een emotie. In 2023 worden er bolder kleuren toegepast binnen het webdesign. Mensen hebben de neiging om zich te verhouden tot kleuren en combinaties die hun aandacht trekken en hun hart verwarmen. Dit kun je ook door vertalen naar jouw merk. Koppel je merk aan een kleur die jouw merk uniek maakt. Houd je daaraan en probeer dit op z’n creatief mogelijke manier door te vertalen door de hele website.

DARK MODE

Tegenwoordig zie je steeds meer websites die gebruik maken van de dark mode. Bekende websites zoals Youtube, Apple, WhatsApp en Instagram doen het al. De dark mode zorgt ervoor dat teksten prettiger te lezen zijn, waardoor je ogen minder vermoeid raken. Een prettige bijkomstigheid hierbij is dat er minder energie wordt verbruikt. Bij het ontwerpen van een dark mode komen designelementen die je normaal in een lichte omgeving gebruikt anders over. Tevens biedt dit mogelijkheden door belangrijke elementen te markeren en elementen daaromheen donker te maken. Sommige organisaties kiezen ervoor om zowel een light- als dark mode op hun websites te introduceren.

EEN WEBSITE VOOR ECHT ELKE DOELGROEP

GENDERNEUTRAAL

In 2023 wordt er meer gefocust op het genderneutraal-design. Minder in hokjes denken. In eerste instantie worden alle onnodige gender details aangepast binnen de websites. Dit zit hem voor nu vooral in formulieren en menu-dropdowns. Als we het hebben over de inhoud van de website dan kunnen we kijken naar taalgebruik, hij/zij, hem/haar etc.

TOEGANKELIJKHEID

Websites moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dit houdt niet alleen in dat ze er goed uit moeten zien maar ook voor iedereen werkzaam behoren te zijn. Denk bijvoorbeeld aan kleurenblinden, zij zien de website heel anders. Dus designers moeten er rekening mee houden dat er genoeg contrast tussen de gekozen kleuren aanwezig is.

Een ander voorbeeld is het beschikbaar maken van de website middels het gebruik van alleen toetsenbord. Of juist van je stem (Voice Search Optimalisation). Gebruikers worden meer comfortabel met Alexa en Siri. Als we het hebben over een website gebruiksvriendelijk maken voor iedereen dan gaat dit dus niet alleen over de trends volgen.

Bij het ontwerpen van een website kan er rekening gehouden worden met het volgende:
• Zorg dat kleurcontrast tussen de tekst en achtergrond groot is
• Bij gebruik van toetsenbord: Actief gebied highlighten bijvoorbeeld met een rechthoekige rand
• Toevoegen van alt-tekst bij afbeeldingen

Een toegankelijke website is meer dan alleen trend. Het is de manier hoe mensen naar zichzelf kijken en of zij zichzelf in zaken kunnen herkennen. Binnen de e-commerce websites zie je dit gebeuren door juist niet te sorteren op geslacht of maat. Deze categorieën verdwijnen langzaam en maken plaats voor meer ruimte. Zo worden de producten toegankelijker gemaakt.

DYNAMISCHE CONTENT

Op een dynamische website wordt per gebruiker andere content getoond. De content is dan gebaseerd op bijvoorbeeld de gebruikerslocatie, het vorige surfgedrag of een recente aankoop die de gebruiker heeft gedaan. Hierdoor hebben dynamische websites een hoge betrokkenheid en conversieratio. De gebruiker blijft immers langer op de website omdat zijn interesses meer wordt gewekt.

SEO

Search Engine Optimalization zorgt ervoor dat de website beter vindbaar wordt voor een zoekmachine, zoals Google. Om dit goed in te richten wordt er gebruik gemaakt van zoekwoorden. In 2023 wordt het belangrijker om te focussen op gesproken zoekopdrachten. De zo geheten long-tail zoekwoorden en de natuurlijke taal. Ook wordt lokale content steeds belangrijker.

SNELHEID

Als we het hebben over dat de user experience steeds belangrijker wordt binnen een website. Dan hebben we het niet alleen over wat er op de website te vinden is en hoe deze benadert kan worden maar ook over de snelheid waarmee dat gebeurt. Het is en blijft altijd een topprioriteit. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de gebruikers er van uit gaat dat als zij op een link klikken er binnen twee seconden een onderdeel geladen is. Is dit langer dan verlaat de gebruiker de website en zal deze niet snel terugkeren.

De gebruiker wil namelijk verder met zijn doel. Een techniek die daarbij kan helpen is Lazy Loading. Dit houdt in dat alle content zoals afbeeldingen, reacties en video’s pas worden ingeladen als de gebruiker dicht in de buurt is van die content. Een groot voordeel is dat de website sneller laadt omdat hij niet alles van tevoren hoeft in te laden. Afbeeldingen onderaan een website worden dus pas later ingeladen.