De 13 richtlijnen met 86 criteria zorgen ervoor dat content toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief die met beperkingen. Ze benadrukken het belang van tekstalternatieven voor niet-tekstuele inhoud, het aanbieden van alternatieven voor tijd gebaseerde media, en het aanpasbaar maken van de inhoud zonder verlies van betekenis. Daarnaast moet de inhoud leesbaar en begrijpelijk zijn, de navigatie eenvoudig en de interface-elementen goed bruikbaar. Verder moeten gebruikers, fouten kunnen herstellen, consistentie behouden worden in het ontwerp, en formulieren toegankelijk zijn. Tot slot moet de inhoud robuust en compatibel zijn met verschillende technologieën, zoals schermlezers.
Al deze richtlijnen zijn onderverdeeld in 3 niveau’s: A, AA en AAA. Waarbij niveau A en AA verplicht zijn en AAA optioneel.
Niveau A (Laag):Dit niveau bevat de minimumvereisten die noodzakelijk zijn om een website of applicatie toegankelijk te maken voor de meeste gebruikers.
Niveau AA (Midden): Dit niveau richt zich op het verbeteren van de toegankelijkheid voor een breed scala aan gebruikers, inclusief die met gewone beperkingen zoals slecht zicht of beperkte mobiliteit.
Niveau AAA (Hoog): Dit is het meest strenge niveau, bedoeld voor websites die streven naar de hoogste toegankelijkheidsnormen. Het bevat bijvoorbeeld specifieke eisen voor gebruikers met ernstige visuele, auditieve of cognitieve beperkingen.
De WCAG 2.2 AAA-niveaus zijn niet verplicht omdat ze bedoeld zijn voor een zeer specifieke groep gebruikers met ernstige beperkingen. Het AAA-niveau bevat richtlijnen die een hoge mate van toegankelijkheid garanderen, maar deze kunnen soms moeilijk of zelfs niet haalbaar zijn voor alle websites of toepassingen, vooral voor kleinere organisaties of projecten met beperkte middelen.
Een toegankelijke website is dus meer dan alleen een trend. De website WCAG.nl is erop gericht om mensen bewust te maken van het feit dat digitale toegankelijk voor iedereen is. Op de website kan er een website scan worden uitgevoerd die de toegankelijkheid van een website meet: www.wcag.nl
Aangezien de WCAG-richtlijnen de basis zijn van een toegankelijke website, is het belangrijk voor ontwerpers om te begrijpen hoe ze deze richtlijnen kunnen toepassen in hun werk. Door bij het ontwerpen al rekening te houden met aspecten zoals kleurcontrast, navigatiegemak en duidelijke visuele hiërarchie, wordt toegankelijkheid een geïntegreerd onderdeel van het ontwerpproces in plaats van een last-minute toevoeging.